pomocy wielomiany
miki: oblicz W(10) wielomianu W(x)=x5+a4x4+a3x3+a2x2+a1x
nie wyliczając współczynników ,wiedząc zeW(2)=2 ,W(4)=4 , W(6)=6 i W(8)=8
25 lut 15:33
miki: bardzo proszę
25 lut 16:21
Hurwitz: Musi być W(x)=x, czyli W(10)=10. Jaki to kierunek studiów?
25 lut 16:31
miki: zadanie maturalne
tak być nie może
25 lut 16:35
Hurwitz: Ups... Widzę
25 lut 16:42
miki: proszę pomóż
25 lut 16:56
Man in black: W(x)=x+ (x−2)(x−4)(x−6)(x−8)(x−10) + 2*4*6*8*10
To ten! Można wykazać, że jest jedyny
25 lut 16:59
kylo1303: Od biedy mozna zrobic uklad rownan z 4 niewiadomymi, ale na to bym inny sposob bo robilem juz
kiedys takie zadanie, zaraz moze mi sie przypomni.
25 lut 16:59
Man in black: Oczywiście W(10)=10 + 3840 = 3850
25 lut 17:00
miki: dlaczego?
25 lut 17:07
Man in black: Co dlaczego? Dlaczego taki, czy dlaczego jedyny?
25 lut 17:10
miki: dlaczego tak zapisany jest wielomian?
25 lut 17:56
Godzio:
Może zdefiniujmy sobie wielomian G(x) = W(x) − x
Oczywiście jest to wielomian 5 stopnia, zapiszmy jego postać iloczynową, ale zanim co,
zauważmy, że
G(0) = W(0) − 0 = 0 − 0 = 0. Zatem:
G(x) = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8)
G(10) = 10 * 8 * 6 * 4 * 2 = 3840
G(10) = W(10) − 10 ⇒ W(10) = G(10) + 10 = 3850
25 lut 18:07
miki: wielkie dzięki
25 lut 18:17
pikuś: Może ktoś rozwiąze to zadanie inaczeczej
25 lut 20:13
miki:
25 lut 20:16
miki:
26 lut 09:18
miki:
26 lut 10:39
miki:
26 lut 14:01