Nierówności.
Ana01: Rozwiąż nierówność: 0<x2−2x<3. Proszę o wyjaśnienie, co, jak i dlaczego.
25 lut 15:20
Trivial:
To tak jakbyś rozwiązywała dwie nierówności, a potem brała ich część wspólną.
0 < x2 − 2x
oraz
x2−2x < 3
25 lut 15:30
Ana01: I dalej jak to? To drugie rozpisać jako x2−2x−3<0? I policzyć dla obydwu deltę i x1, x2 ? I
potem jeszcze muszę zaznaczyć rozwiązanie na osi i odczytać.
25 lut 15:34
Trivial: Tak. Pierwsze zapisz jako x2 − 2x > 0 jeśli tak będzie dla Ciebie lepiej.
25 lut 15:36
Ana01: W tym pierwszym delta wyszła mi 0 to nie liczę już dalej? A w drugim x1=−√5 i x2=√5.
25 lut 15:48
Ana01: Jak to miałam w szkole to na końcu wyszło, że x należy (−1,0) (2,3).
25 lut 15:50
Ana01: I tam to miałam zaznaczone jakieś punkty na osi, tylko nie wiem skąd się one wzięły i potem
liczone x2−2x−3=0
25 lut 15:52
Trivial:
W tym pierwszym widać od razu, że x
2−2x = x(x−2).
W drugim wychodzi
x
2−2x−3
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
25 lut 15:52
Ana01: Aaaaha! To już kuma skąd się to wszystko wzięło. Tylko teraz jeszcze jedno, kiedy na osi
zaczynam rysować ramiona od góry, a kiedy od dołu? I od której strony zaczynam rysować? Od
lewej czy od prawej?
25 lut 15:58
Trivial:
Wielomiany rysujemy od prawej.
a − współczynnik przy najwyższej potędze
Jeżeli a>0 to od góry
a<0 − od dołu
25 lut 16:01
Ana01: A jeśli nie ma np. x2, tylko jest np. 2x, to będziemy brali pod uwagę że to 2x jest dodatnie?
25 lut 16:08
Trivial: Tak, 2>0 − rysujemy od góry, ale chyba wiesz jak wygląda funkcja liniowa, no nie?
25 lut 16:09
Ana01: Dzięki
25 lut 17:01