Równanie logarytmiczne
Izaura: rozwiąż równanie:
| | 5 | |
2 log(x + u1}{2}) − log(x −1) = log(x + |
| )+ log2 |
| | 2 | |
dziedzina:
1. x +
12 > 0
2. x − 1 > 0
3. x+
52 > 0
D: x ∊ (1; nieskończoność)
| | (x + 12)2 | |
log |
| = log (2x + 5) |
| | (x − 1) | |
| (x + 12)2 | |
| = (2x + 5) /* (x − 1) |
| (x − 1) | |
(x +
12)
2 = (2x + 5) (x − 1)
x
2 + x +
14 = 2x
2 +3x −5 /*4
4x
2 + 8x −21 = 0
wyznacznik trójmianu kwadratowego = 400
√wtk = 20
x
1 = 3 lub x
2 = −7
D = (1; nieskończoność)
konsultując z dziedziną otrzymujemy wynik x = 3
zgadza się ?
25 lut 15:01
25 lut 15:14
25 lut 15:15
Mila: Izaura −Wszystko dobrze do momentu obliczania x1 i x2 podzieliłaś pzez 4 a nie przez 8
25 lut 16:33
Izaura: aga, a dlaczego nierówność tam wstawiłaś... ?
25 lut 16:36
Izaura: aaaaaaa... ok racja przez 2a się dzieli... ok dziekować teraz się zgadza
25 lut 16:37