całki
luki: znajdź pole figury zawartej miedzy wymienionymi krzywymi: y=x2+1, y=5
25 lut 14:47
M:
12 lut 12:09
M:
24 lip 19:13
:
P=∫−22[5−(x2+1)]dx=...
24 lip 21:43
Dziadek Mróz:
y
1 = x
2 + 1
y
2 = 5
Wyznaczenie granic całkowania:
y
1 = y
2
x
2 + 1 = 5
x
2 − 4 = 0
x
2 = 4
x = ±2
Jak kolega wyżej całka:
P =
−2∫
2(y
2 − y
1)dx =
=
−2∫
2[5 − (x
2 + 1)]dx =
=
−2∫
2[5 − x
2 − 1]dx =
=
−2∫
2[−x
2 + 4]dx =
= 4 −
−2∫
2x
2dx =
| | 23 | | (−2)3 | |
= 4 − ( |
| − |
| ) = ... |
| | 2 | | −2 | |
28 lip 16:26
Mariusz:
Dziadek to pewnie numerycznie by całki liczył w C++
No chyba że jakiegoś symbolicznego solvera by napisał
Chętnie był poczytał gdyby coś na ten temat napisał
(Chodzi o całkowanie numeryczne + symboliczny solver)
W Pythonie jest już gotowiec ale jak oni go napisali
26 lis 12:50