Zadanie
Shinger: Punkty P(−2,−2), Q(1,−2) i R(−2,4) są środkami boków AB,BC i AC trójkąta ABC. Oblicz
a) współrzędne wierzchołków trójkąta
b) obwód trójkąta ABC
4 kwi 13:57
Bogdan:
a) A(x
A, y
B), B(x
B, y
B), C(x
C, y
C)
Rozwiąż układy równań:
oraz
b) Po wyznaczeniu A(x
A, y
B), B(x
B, y
B), C(x
C, y
C) oblicz długości AB, BC i CA.
4 kwi 14:20
Shinger: hmm ale ty obliczyłeś symetralne tych punktów a nie współrzędne A,B,C
4 kwi 14:38
Shinger: oświeć mnie co to niby za rozwiązanie
4 kwi 15:01
Bogdan:
Mieszasz pojęcia. Niczego nie obliczyłem. Zapisałem Ci 2 układy równań, z których
otrzymasz współrzędne wierzchołków trójkara. Po prawej stronie równań są liczby
będące współrzędnymi środków boków (a nie symetralnych), których nie trzeba
wyznaczać, bo są dane. Rozwiąż po prostu te układy równań. Z pierwszego układu
otrzymasz odcięte wierzchołków, a zdrugiego układu rzędne wierzchołków trójkąta.
4 kwi 15:04
Bogdan:
Pierwszy układ równań:
1. xA + xB = −4 => xA = −4 − xB
2. xB + xC = 2 => xC = 2 − xB
3. xC + xA = −4 => 2 − xB − 4 − xB = −4 => 2xB = 2 => xB = 1
xA = −4 − 1 = −5
xC = 2 − 1 = 1
Drugi układ równań:
1. yA + yB = −4 => yA = −4 − yB
2. yB + yC = −4 => yC = −4 − yB
3. yC + yA = 8 => −4 − yB − 4 − yB = 8 => 2yB = −16 => yB = −8
yA = −4 + 8 = 4
yC = −4 + 8 = 4
Mamy więc: A(−5, 4), B(1, −8), C(1, 4)
4 kwi 15:23
Shinger: okey dzięki załapałem o co chodzi
4 kwi 15:42