pomocy- rachunek prawdopodobieństwa
Mati: 1. W pewnej loterii jest 35% losów wygrywających. Prawdopodobienstwo tego, że kupimy jeden los
i nic nie wygramy jest równe; a)13/20 b)34/35 c)7/20 d)7/13
2. Niech A,B ⊂Ω. Jeśli P(A)= 0,7 i P(B)=0,9, to:
a) P(A∩B)≥0,9
b) P(A∩B)≥0,6
c) P(A∩B)≤0,2
d) P(A∩B)=1
25 lut 14:39
krystek: | | 0,65x | |
Wszystkich masz x wygrywających 0,35x stąd P(A)= |
| = |
| | x | |
25 lut 14:43
Mati: Ok, już wiem. Dzieki. A co z tym 2?
25 lut 14:47
Aga1: 2.b
25 lut 14:49
Mati: a jak to wyliczyłaś?
25 lut 14:51
Aga1: 0≤P(A∪B)≤1
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,7+0,9−P(A∩B)=1,6−P(A∩B)≤1
1,6−P(A∩B)≤1
dokończ.
25 lut 14:56