Planimetria- udowodnij
Ola:

Udowodnij, że suma długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny i długości
promienia opisanego na tym trójkącie jest równa sumie długości przyprostokątnych.
Zaczęłam robić zadanie i wyszło mi coś takiego:
Narysowałam promienie tak, że razem z bokami trójkąta tworzą kąt prosty z bokami.
To zgodnie z poleceniem
R=f+e
r+f+e=a+b+c+d
jako, że są tutaj styczne do okręgu, to
a=f e=d b=c
dodatkowo b=c=r
więc wychodzi mi:
r+f+e= f+r+r+e
czyli wychodzi mi
r+R= 2r+R
co jest bzdurą
wytłymaczy mi ktoś, co robię źle?
r+R
25 lut 14:06
Aga1: gdzie a,b −−−długości przyprostokątnych
c−−długość przeciwprostokątnej
r+R=
25 lut 14:09
ICSP: Dajmy trójkąt 5,12,13
jest on prostokątny
Promień okręgu wpisanego : 2
promień okręgu opisanego : 6,5
suma to 6,5 + 2 = 8,5
suma długości przyprostokątnych to 5 + 12 = 17
Błąd w treści zadania. Popraw.
25 lut 14:15
Mila: OLA −ma być "suma średnic" czyli 2r +2R =a+b
25 lut 14:18
Ola: Treść zadania jest poprawnie przepisana, sprawdziłam kilka razy. Czy chodzi Ci może o błąd w
moich obliczeniach?
25 lut 14:18
Mila: Oczywiście u mnie a i b to przyprostokątne. Udowodnij z moją poprawką.
25 lut 14:20
ejendi:
r+f+e≠ f+r+r+e
tu jest błąd r+f+e=a+b+c+d
z lewej jest raz r
z drugiej jest b+c=2r a f+e=a+d
25 lut 14:21
Ola: Jeśli tak wygląda treść zadania, to wszystko jest jasne

I znalazłam jeden błąd u siebie w
pierwszym rozwiązaniu− jako długość R wzięłam na początku średnicę

Dzięki
25 lut 14:23
Mila: ICSP wykazał Ci, że Twoje twierdzenie jest fałszywe.
Zatem treść jak podałam.Pozdrawiam.
25 lut 14:28