do sprawdzenia
ala: czy moze mi ktos sprawdzic czy dobrze rozwiazalam

?
okresl monotonicznosc ciagu na podstawie definicji:an= n/n+2
wynik:
ciag rosnacy

?
4 kwi 13:35
kaz: w liczniku ma być 2
4 kwi 13:49
Shinger: nie prawda w liczniku ma być 1
4 kwi 14:02
Bogdan:
To rozstrzygnijmy:
| | n+1 | | n | | (n+1)(n+2) − n(n+3) | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| =
|
| | n+3 | | n+2 | | (n+3)(n+2) | |
| | n2 + 2n + n + 2 − n2 − 3n | | 2 | |
= |
| = |
| > 0
|
| | (n+3)(n+2) | | (n+3)(n+2) | |
Jak widzimy, w ostatnim liczniku jest 2.
Ciąg jest rosnący
4 kwi 14:12
Shinger: ;> ups coś mi się ******
4 kwi 14:27
ala: bardzo dziekuje za pomoc
4 kwi 15:45