matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz liczbę n w ciągu arytmetycznym a_n wiedząc że
xxxx:
1
9
wyznacz liczbę n w ciągu arytmetycznym a
n
wiedząc że a
1
=29 , a
n
=15
, r=−
2
10
25 lut 12:54
M:
12 lut 12:09
Bo_ra:
a
n
=a
1
+(n−1)*r 15,5=29 −0,9n+0,9 −0,9n=−14,4 0,9n=14,4 n=16
12 lut 13:40