wyznacz wzor funkcji liniowej wiedzac ze ;
Kasia: wyznacz wzor funkcji liniowej wiedzac ze ;
nalezy do niej punkt(−2,3) i jest ona rownolegla do prostej y=2x+1
25 lut 12:22
Vizer: Widzę, ze w liceum pojawił sie temat o funkcji liniowej, bo zadań się zrobiło z tego tematu
sporo. Ale do zadania:
Z faktu, że dwie proste są równoległe, szukana prosta ma postać:
y=2x+b
Z faktu, że do szukanej prostej należy punkt (−2,3) wiemy:
3=2*(−2)+b
3=−4+b
b=7
Mamy już wszystko, prosta wyraża się więc wzorem:
y=2x+7
25 lut 12:26
Kasia: a mozeszmi jeszcze wyjasnic to;
wyznacz wzor funkcji liniowej wiedzac ze ; jej miejscem zerowym jest 5/2 a rzedna punktu
przeciecia z osia OY wynosi 5 ?
25 lut 12:31
Vizer: Wiemy, że:
5=a*0+b
5=b
Układ równań
{b=5
{a=−2
{b=5
Prosta ma postać:
y=−2x+5
25 lut 12:40