dziedzina funkcji
ewelka: hej mam wielką prośbę jak wyliczyc z tego dziedzine funkcji
25 lut 11:01
Aga1: x2+2x+1≠0 ( mianownik nie może być 0)
25 lut 11:04
ewelka: no to wiem ale jak dalej to wyliczyc bo ja nie wiem co zrobić z tą jedynką
25 lut 11:05
ewelka: bo jesli by jej nie było to bym to zrobiła bez problemu a nie pamiętam włąsnie co zrobić gdy
ona jest
25 lut 11:06
Vizer: Em w czym ci jedynka przeszkadza? Normalnie liczysz pierwiastki z delty i postać iloczynowa.
25 lut 11:24
Pituz: a = 1 ( to co przy x2) b= 2 ( to co przy x ) c=1 ( to co na koncu )
nastepnie Δ= b2 − 4*a*c, wynik pierwiastkujesz i liczysz x1= −b−√Δ/2*a i x2=−b+√Δ/2*a (
gdy Δ > 0 )
Twoj wynik = 0 czyli liczysz ze wzoru x1= −b/2*a
25 lut 11:37
Pituz: Czyli twoja dziedzina: Dx ∊ R \ {−1} lub Dx ∊ : (−∞;−1)∪(−1;∞)
25 lut 11:41
Pituz:

A oto wykres
25 lut 11:44