Równania - ciągi
Aga: Lewa strona równania jest sumą wyrazów ciągu arytmetycznego. Rozwiąż to równanie.
a) 0,2+(0,2+x)+...+(0,2+19x)=−129
b) −24,3−23,7−23,1−...−x=−480
Ja umiem to rozwiązywać, tylko mam problem z tymi dwoma przykładami w a) wychodzi mi x=−0,7 a w
odp. jest x=−0,07, a d) nie wiem jak zrobić jak mam −x a nie x. Proszę o pomoc
25 lut 10:49
Aga1: b) pomnóż obie strony przez (−1) i nie będzie żadnego minusa.
25 lut 11:06
Aga: Dobrze a co źle robię w punkcie a?
25 lut 11:08
Aga1: Wychodzi
x=−0,7
25 lut 11:14
Aga: Przykład b mi wyszedł, dziękuję bardzo za wskazówkę

A w a) dokładnie, też mi tak wyszło bo pod koniec rozwiązania wychodzi, że:
4+190x=−129
190x=−129−4
190x=−133
x=−0,7
Czyli błąd w odpowiedziach?
25 lut 11:23