| 1 | 1 | |||
e) 4*( | )2x − 5*( | )x + 1≤ 0 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
f) ( | )2x−1 +1≥4*( | )x | ||
| 3 | 3 |
e) podstaw tak jak sugerował Ci kaz;
(12)x = t i (12)2x = t2
zatem: 4t2 − 5t +1 ≤ 0 Δ= 9 √Δ=3
t1 = 1 t2 = 14
zatem: 4( t − t1)(t − t2) ≤ 0 /:4
( t − t1) ( t − t2)≤ 0
wracamy do podstawienia: (12)x = 1 v (12)x = 14
zatem: ((12)x − 1)((12)x −14) ≤ 0
czyli: (12)x −1 ≤ 0 i (12)x − 14≥0
lub (12)x − 1 ≥0 i ( 12)x − (12)2 ≤ 0
to:
(12)x ≤(12)0 i (12)x ≥(12)2
lub (12)x≥(12)0 i (12)x≤(12)2
to x≥0 i x ≤ 2 −−−− bo f. malejąca więc zmiana zwrotu nierówności
lub x≤0 i x ≥ 2 −−−− podobnie
wybieramy cz. wspólną ;
w pierwszym układzie jest: x€ <0,2>
w drugim , brak cz. wsp.
więc odp: x€ <0,2>
przykład f) podobnie
przekształacamy:
(13)x* (13)−1 + 1 − 4*(13)x ≥0 ( 13)−1 = 3
podstawiamy:(13)2x= t2 (13)x = t
zatem: 3t2 − 4t +1 ≥ 0
dalej policz deltę t1 i t2
i podobnie rozwiąż układ nierówności
dasz juz radę, popracuj sam
Tak właśnie Basiu było, cały czas w ogrodzie, kwitną już krokusy,
tulipany niebawem i inne kwiatki
Najbardziej uwielbiam obserwować ptaki, które w moim ogrodzie mają raj
Biorę wtedy do ręki lornetkę, atlas ptaków i bawię się w "ornitologa"
Moja połówka ..... twierdzi ,że pewnie w pierwszym wcieleniu
byłam właśnie ornitologiem i minęłam się z powołaniem
Jak można się oprzeć takim obserwacjom, kiedy widzisz
np; "całujace się " gołębie grzywacze ( to największe z pośród gołębi)
Dzisiaj np; dzięcioł ogrodowy z wielkim zawzięciem
kuł dziuplę w jednym ze świerków( bez użycia cyrkla)
otworek .... idealne koło
( a o wzór na obwód koła wcale mnie nie pytał
)
Wiecie już teraz , co porabiam w wiosenno− letnie dni ?
Wieczorami, obiecuję być z Wami na forum
Pozdrawiam ..........
Do tima: okna już dawno pomyte, ( a mam ich ,że cho cho
Pozdrawiam
Ja mieszkam w bloku i nie narzekam, ale całujących się ptaszków nie ma ^^.
Ja spadam.. jutro do kościółka [Palmowa], trzeba się wyspać. Jakie to życie nastolatka
jest trudne
Pozdrawiam i dobranoc
, a jeżeli ktoś chce mieć świetne oceny [czyt. ja], to jeszcze
więcej... Ale cóż, co poradzić?
, dzięki Eta