wysokość
Janet: Mam problem z wyliczeniem wysokości w tym zadaniu, jak to zrobić?
oblicz pole trapezu o podstawach długości a i 4a, wiedząc, że można na nim opisać okrąg i
wpisać w niego okrąg.
24 lut 23:49
Basiek: To będzie trapez równoramienny, gdzie c− dł. ramienia
a+4a=2c=> 5a=2c=> c=2,5a
No i ... z Pitagorasa wyznaczasz h...
24 lut 23:55
Eta:

Trapez w który można wpisać okrąg i na którym można opisać okrąg
jest trapezem
równoramiennym
Z warunku opisania trapezu na okręgu
| | 4a−a | |
|AE|= |
| =............ |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔAED h
2= ...................
24 lut 23:59
Basiek: E, nawet doliczę:
h=
√c2−(1,5a)2=
√(2,5a)2−(1,5a)2=
√a*4a=2a
25 lut 00:00
Janet: yhmmm nie wiedziałam, że to będzie równoramienny.
dzięki wielkie Wam
25 lut 00:00
Eta:
25 lut 00:01
Basiek: Eta
25 lut 00:01
Eta:
To
zapamiętaj
25 lut 00:01