ciag arytmetyczny
Snatek: pytanie dotyczny pod punktu A w zadaniu ze strony
http://www.zadania.info/d48/2679427
dlaczego w rozwiazaniu pokazanym w przykładzie a wyznaczenie wyrazu ogolnego wynosi
a
n = 4n − 16 ja zapisalem to inaczej a mianowicie S
n + 1 − S
n
no i po wykonaniu obliczen otrzymuje taki wynik a
n = 4n − 12 jak to mozliwe?
24 lut 23:49
Beti: bo licząc Sn+1 − Sn wyznaczasz wyraz an+1, a nie an
24 lut 23:53
Snatek: a czy mogła bys mi to wyjasnic na jakim krotkim przykładzie bo nie zabardzo to rozumiem?
24 lut 23:58
Beti: chyba jednak lepiej na tym.
żeby spr. czy ciąg jest arytm. trzeba wyznaczyć an, więc:
Sn = a1+a2+...+an−1+an
Sn−1 = a1+a2+...+an−1
odejmując stronami te dwie sumy mamy:
Sn − Sn−1 = an
czyli: an = 2n2−14n − (2(n−1)2−14(n−1)) = ... = 2n2−14n − 2n2+18n+16 = 4n+16
teraz wyznaczasz an+1 i badasz, czy an+1 − an = const
25 lut 00:11