Pan Nowak zamierzał kupić zestaw kina domowego w cenie 5166zł . Kwotę zakupu moż
Karol: Pan Nowak zamierzał kupić zestaw kina domowego w cenie 5166zł . Kwotę zakupu można było
rozłożyć na cztery raty płatne co miesiąc w dwóch wariantach: 1 wariant: każda rata jest o 20%
mniejsza od poprzedniej raty. 2 wariant: każda kolejna rata jest mniejsza od poprzedniej o 20%
pierwszej raty. Wyznacz pierwsze i ostatnie raty w obu wariantach.
24 lut 23:48
ejendi:
w1:a+0,8a+0,64a+0,512a=5166
a+1,952a=5166
a=1750
a4=0,5a
w2:a+0,8*3a=5166
3,4a=5166
a=1519,411765
a4=0,8a
25 lut 00:27
Karol: ale wyniki powinny wyjsc inne...
25 lut 12:55
ejendi:
a4=0,5a powinno być a4=0,512a
0bliczenie jest dobre
to jest ciąg geom.q=0,8
a1 1750
a2 1400
a3 1120
a4 896
suma 5166
przepraszam ale drugie źle zrozumiałem
jak nie za późno to może się przyda
drugi arytm. r=−0,2a1
Sn=[a1+((n−1)*r)/2]n
S4=(a1+((4−1)*−0,2a1)/2)*4
S4=(a1−(0,6a1)/2)4
S4=0,7a1*4
a1=5166/(0,7*4)
r= 369
a1 1845
a2 1476
a3 1107
a4 738
suma 5166
25 lut 14:07