wykre funkcji
mathew: jak narysować wykres funkcji:
a) |x+1| + x
b) ||2x−3|−4| + x
c) |1−2x| − |1,5x+3|
proszę o wytłumaczenie.
4 kwi 13:07
mathew: po nawiam
4 kwi 14:25
Shinger: hmm wymyślasz sobie x naprzykład niech to będzie liczba 2 następnie wstawiasz ta liczbę
do a) przykładu
|x+1|+x = |2+1| +2 =
taki nawias |x| oznacza że zmieniasz znak np. |5|= −5
więc.. = −2−1+2=1 i jedynka to współrzędna na osi Y a dwójkę którą wybrałeś to
współrzędna na osi x więc zaznaczasz punkt (2,1) na osi następnie bierzesz liczbę 3 i
robisz tak samo jak z wcześniej z liczbą 2
i tak zaznaczasz parę punktów i rysujesz prostą przechodzącą przez te punkty
4 kwi 14:34
tim: Shinger, Po i. to nie będzie prosta.
Po ii. tak można w nieskończoność
Po iii. Pokażę a)
|x + 1| + x
{ x + 1 + x dla x ≥ 1
{ − x − 1 + x dla x < 1
Rysujemy odbydwa odcinki
f(x) = 2x + 1 <1, +∞)
f(x) = − 1 (−∞, 1)
Rysujesz i łączysz (łącznikiem będzie 1).
4 kwi 15:32
kuki: Shnger cos mi tutaj nie pasuje..
cytat:"taki nawias |x| oznacza że zmieniasz znak np. |5|= −5 "
te "kreseczki ,nazywamy modułem.wynikiem modułu nie może byc liczba ujemna!
np.
|5|=5
|−3|=3
4 kwi 15:35
Shinger: to będzie osi a nie wykres
4 kwi 15:44
Bogdan:
a) Nie wstawia sie tutaj żadnych liczb. Tim ma rację z małym wyjątkiem. Tak należało
rozpisać wzór funkcji:
f(x) = −1 dla x € (−∞, −1)
f(x) = 2x + 1 dla x € <−1, +∞)
Punkt łącznikowy, jak go nazwał tim, jest x = −1, a nie 1.
4 kwi 16:20
tim: U siebie na kartce mam dobrze napisane

..
4 kwi 16:26
mathew: a jak narysować przykłady b c
5 kwi 15:36
scully: czy ktoś może powiedzieć, jak narysować wykres funkcji y = Ix+1I + IxI
5 kwi 16:27
Bogdan:
Do scully
y = |x + 1| + |x|
(−∞, −1) <−1, 0) <0, +∞)
−−−−−−−−− (−1) −−−−−−−−− (0) −−−−−−−−−>
Dla x € (−∞, −1): y = − (x + 1) − x => y = −2x − 1
Dla x € <−1, 0) : y = x + 1 − x => y = 1
Dla x € <0, +∞): y = x + 1 + x => y = 2x + 1
5 kwi 17:52
Karolinka: Bogdan pomóż https://matematykaszkolna.pl/forum/13027.html
5 kwi 18:00
Bogdan:
Do mathew.
y = |1 − 2x| − |1,5x + 3| => y = |2x − 1| − |1,5x + 3|
x = 12 x = −2
(−∞, −2) <−2, 12) <12, +∞)
−−−−−−−−−−−− (−2) −−−−−−−−−− (12) −−−−−−−−−−−−−>
Dla x € (−∞, −2):
y = −(2x − 1) + (1,5x + 3) => y = −2x + 1 + 1,5x + 3 => y = −0,5x + 4
Dla x € <−2, 12):
y = −(2x − 1) − (1,5x + 3) => y = −2x + 1 − 1,5x − 3 => y = −3,5 − 2
Dla x € <12, +∞)
y = (2x − 1) − (1,5x + 3) => y = 2x − 1 − 1,5x − 3 => y = 0,5 − 4
5 kwi 18:08
kami: Hey BOGDAN: jak narysować wykres funkcji f(x)={0,5x+2 dla x≤2 / 5−x dla x>2
5 kwi 18:12