surjekcja
J: Mam prośbę wiem że funkcja f:R−>R
f(x,y)=<x+y, xy> nie jest ani injekcją ani surjekcją.
Jak udowodnić , że ona nie jest surjekcją? jak to można wykazać, oprócz tego że podać
kontrprzykład


Proszę o pomoc.
24 lut 22:48
J: R2−>R2
24 lut 22:50
Man in black: Z układu równań x+y=a, xy=b wyliczasz x i y.
Jak rozwiązania istnieją dla dowolnych a i b − jest to surjekcja. Jeżeli dodatkowo są jedyne −
jest to również injekcja, czyli bijekcja.
24 lut 22:54
J: ale skąd mam to wiedzieć że rozwiązania istnieją dla dowolnych a i b

?
24 lut 23:18
Man in black: Rozwiązując układ. Jak się da rozwiązać to są, jak nie to nie...
25 lut 12:42
Man in black: U Ciebie: x+y=a, xy=b. Stąd y=bx, (dla x≠0) i dalej: x+ bx=a.
Stąd:
x2−ax+b=0. To równanie (a więc i wyjściowy układ) ma rozwiązania rzeczywiste, tylko dla takich
a i b, dla których Δ=a2 − 4b≥0.
Oznacza to, że funkcja f nie jest surjekcją (nie dla wszystkich a i b układ ma rozwiązanie)
25 lut 13:48