Tomi: Wiecie jak to zrobić? Możecie mi pomóc?
a.podaj przykład macierzy C i D oraz E i F, aby: C x D ≠ D x C i E x F ≠ F x E, gdzie x
oznacza iloczyn macierzy;
b.Oblicz rząd macierzy:
4 2 3 4
A = 3 2 1 2 (liczby są w nawiasie kwardratowym)
1 2 0 0
c.Wywnioskuj, czy równanie macierzowo-wektorowe:
x1
A x2 0
x3 = 0 ma rozwiązanie?
x4 1
(Dane są w nawiasach kwadratowych)
d.Znajdź rozwiązanie tego równania
6 maj 19:40
mrgiver: a) np macierz kwadratowa wymiaru 2:
C= 1 2
0 0
D = 1 0
0 0
E i F podobnie trzeba se wymyslic
7 maj 15:27