Wzrost kursu euro w stosunku do złotego spowodował podwyżkę ceny wycieczki zagra
Honora: Wzrost kursu euro w stosunku do złotego spowodował podwyżkę ceny wycieczki zagranicznej o 5%.
Ponieważ nowa cena nie była zachęcająca, postanowiono obniżyć ją o 8%, ustalając cenę
promocyjną równą 1449 zł. Oblicz pierwotną cenę wycieczki dla jednego uczestnika.
24 lut 22:23
Eta:
x −−− cena pierwotna
1,05*0,98 *x= 1449 ⇒ x=............
24 lut 22:30
Honora: czemu 0,98 skad to?
24 lut 22:32
Artur z miasta Neptuna:
ojjj Eta źle odjęła
miało być
1,05*0,92*x = 1449
24 lut 22:33
Eta:
Słuszna uwaga ( źle napisała

1,05*0,92*x=1449
24 lut 22:37
Honora: x=1500 i co dalej?
24 lut 22:38
Eta:
Nic (to wszystko) lub ........... możesz jechać na tę wycieczkę
24 lut 22:41
Honora: o to tylko tyle


dzieki
24 lut 22:43