Naszkicuj wykres funkcji
Edzio: Naszkicuj wykres funkcji:
y=|x(x−6)|+3x
24 lut 21:39
a: Tutaj masz rozwiązanie

www.desmos.com/calculator/vanhh3k0nm
24 lut 21:42
Edzio: Ale mi bardziej chodziło o rozwiązanie tego równania
24 lut 23:33
ZKS:
Jakie równanie rozwiązać? Tylko podałeś funkcję a nie równanie.
24 lut 23:36
Edzio: ok, ale krok po kroku jak to narysować
24 lut 23:42
ZKS:
f(x) = |x(x − 6)| + 3x
x(x − 6) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞ , 0> ∪ <6 ; ∞) funkcja ma postać:
y = x(x − 6) + 3x
x(x − 6) < 0 ⇒ x ∊ (0 ; 6) funkcja ma postać
y = −x(x − 6) + 3x
Teraz narysuj funkcja dla podanych przedziałów.
24 lut 23:46