Geometria analityczna - Pomocy !!!!
ania: Dane są dwa kolejne wierzchołki kwadratu A=(4,2) B=(−6,4) .Wyznacz współrzędne wierzchołka D
tego kawdtaru wiedząc żę należy on do I ćwiartki układu współrzędnych. jak to wyliczyć bo se
rozrysowałam i mam ten punkt a jak to zapisać formalnie
24 lut 21:24
ania:
24 lut 21:44
Basiek: 1) D(x,y) i x>0, y>0
2) oblicz dł. |AB|
3) |DB|− przekątna kwadratu o dł. |AB|*
√2− podstaw pod wzór współrzędne D i B...
4) |AB|=|AD|− znów podstaw współrzędne pod wzór
Masz układ równań.
Licz!

Powodzenia.
24 lut 21:51
ejendi:
A=(4,2) B=(−6,4)
wektor AB obracasz o 90
AB=(−6−4,4−2)=(−10,2)
AD⊥doAB=(−2,10)
dodajesz wektor AD do A
D(4−2,2+10)=(2,12)
jest w I ćw, powinn być ok
24 lut 21:55
Beti: a ja liczyłam taką metoda jak
Basiek i wyszło, że D=(6,12)

niech ktoś jeszcze policzy
24 lut 22:01
ejendi:
nie jest ok
24 lut 22:02
Mila: ejendi − metoda bardzo dobra, ale wektor prostopadły to [2,10].
D=(4+2,2+10) =(6,12)
24 lut 22:09
ejendi:
(6,12) jest ok, moje do kitu
24 lut 22:19
Mila: Ejendi podałeś bardzo dobrą metodę. Niestety wektory są w niełasce, a tak upraszczają
rozwiązania.
24 lut 22:29
ejendi:
D(4−2,2+10)=(2,12)
no wlasnie siem pomyliłem ze znakami
A=(4,2) B=(−6,4)
AB=(−6−4,4−2)=(−10,2)
x'=y*sin90=2*1=2
y'=−x*sin90=−(−10)=10
AD⊥doAB=(2,10)
D=A+AD=(4+2,2+10)=(6,12)
24 lut 22:30
ejendi:
AB=(−10,2)
D=(6,12)
jak by się dalej bawić to C:
dodajemy wektor AB+D=C
C=−10+6,2+12)=(−4,14)
24 lut 22:38