całka
darek: Jak obliczyć całkę
24 lut 20:47
Trivial:
Dam taką podpowiedź.
x2 = (1+x2) − 1
24 lut 20:53
darek: dzięki wielkie
24 lut 20:55
darek: | | 1+cos2x | | 1+cos2x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= i nie wiem co dalej |
| | 1+cos2x | | 1+cos2x−sin2x | |
24 lut 21:17
darek: ma ktoś jakis pomysł
24 lut 21:33
Beti: a może lepiej skorzystać z tego, że cos2x = 2cos2x−1 ?
24 lut 21:37
edyskam: ∫ 1+cos2x1+cos2x dx= ∫ 1+cos2x2cos2x dx= 2(∫1cos2x + ∫cos2xcos2x
24 lut 22:14
edyskam: ln|cos2x| + x
24 lut 22:15
edyskam: a tam powinno być 1/2 zamiast 2przed nawiasem
24 lut 22:16