Zastosowania geometryczne całek oznaczonych.
alina: Zad.1.Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami
a) y(x)=x2– 4x +4, y(x)=x+1
b) y(x)=cosh(x), y(x)=2
c) pole jednego cyklu cykloidy
d) pole pętli linii danej wzorem parametrycznym x=2t−t2, y=2t2− t3 , 0<t<2
e) pole ograniczone jednym obrotem spirali Archimedesa ρ=4φ
f) pole ograniczone jednym obrotem spirali logarytmicznej ρ=2e3φ
g) pole ograniczone lemniskatą p=3√cos(2Φ)
24 lut 20:02
Krzysiek: Spróbowałaś Sama coś policzyć? poszukać wzorów w książkach/internecie?
24 lut 20:31
ejendi:
wredne wyniki
x1=(5−√13)/2
x2=(5−√13)/2
y1=(7−√13)/2
y2=(7+√13)/2
Pole=∫x+1−∫x2– 4x +4] od x1 do x2
P=x2/2+x]−x3/3−2x2+4x]=7,812
25 lut 00:10