ddddd
AAAA: Punkty A( −1,5) i B( 4,6) są koncami odcinka. SPrawdź czy srodek AB nalezy do prostej o
równaniu 5x−3y+9=0.
A( −1,5)
x, y
B( 4,6)
x, y
i to podstawiam pod działanie?
24 lut 19:28
Beti: obliczasz wsp. punktu S − środka odcinka. Dopiero jego wsp. wstawiasz do równania prostej.
24 lut 19:37
AAAA: y=−5/3x+3?
24 lut 20:01
krystek: x
ś=1,5 y
ś=5,5 →sa to współrzędne środka odc AB
I wstawiasz do równania prostej!
24 lut 20:05
Beti: | | 5 | |
po pierwsze: przy |
| nie będzie minusa
|
| | 3 | |
po drugie: nie trzeba przekształcać równania prostej
24 lut 20:07
krystek: spr.L= 5*1,5−3*5,5+9=7,5−16,5+9=0=P a więc środek odcinka AB należy do danej prostej.
24 lut 20:09