Bordzo bardzo proszę o pomoc
asik : Bardzo proszę
oblicz
cosπ5+ cos3π5
24 lut 19:00
asik :
24 lut 19:17
asik :
24 lut 19:17
asik :
24 lut 19:18
Tragos: cos3α = 4cos3α − 3cosα
24 lut 19:18
asik : tak wzór znam ale co dalej
24 lut 19:24
Mila:
cos 36 *cos 108 =cos 36 *cos(90+18) =
−cos36*sin18= mnożę licznik i mianownik przez (2* cos18)
| | cos36*2*sin18*cos18 | |
− |
| = |
| | 2*cos18 | |
| | sin72 | | cos18 | | 1 | |
=− |
| =− |
| =− |
| |
| | 4cos18 | | 4cos18 | | 4 | |
24 lut 21:05
Mila: Pomyliłam działania, odczytałam jako mnożenie.
Zadanie z sumą jest o wiele prostsze.
trzeba skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów.
24 lut 22:33
Paweł: Brawo Mila nawet nie wiedziałem że da się tak kombinować
24 lut 22:55