pomóżcie mi proszę
dorota: pomóżcie mi krok po kroku proszę
dorota: I − I√5−5 I = − I √3−8 I−2 I=
24 lut 18:47
Beti: trochę za dużo tu pionowych kresek i znaków równości − możesz napisać to przejrzyściej?
24 lut 18:51
dorota: I − I√5−5 I = − I √3−8 I−2 I=
I − I−√5+5 I = − I −√3+8 I−2 I=
I√5−5+√3−8−2 I=
I√5−15+√3I=− √5+15−√3 to jest tak rozwiazane i nie wiem dlaczego przy przeniesieniu na
lewa strone nie zostały zmienione znaki i z lewei i z prawej strony zostało po kresce
24 lut 19:07
krystek: Zapisz wartości bezwzględne poprawnie !
I−I√5−5II=I−I√3−8I−2I czy tak?
24 lut 19:16
krystek: @Beti lub za mało.
24 lut 19:25
Beti: kresek za mało, znaków równości za dużo ... nie wiadomo: równanie to czy wyrażenie? A jesli
równanie, to gdzie x?
24 lut 19:35
dorota: I − I√5−5 I = − I √3−8 I−2 I=
tak mam wpisane w zeszycie z tablicy byc moze pomyliłam sie w stawianiu kresek ,(ale to aż dwa
razy )też mnie to ciekawiło dlaczego po jednej i po drugiej stronie jest za dużo o kreske i
dlaczego znaki nie sa zmienione po przejsciu na druga strone
24 lut 21:20
Beti: a na pewno w środku jest ten znak równości

bo bez niego byłoby OK
24 lut 21:26
dorota: teraz to juz sama nie wiem ale to by miało sens i pewnie tak bedzie to może spróbujemy to
właśnie tak sprawdzić
24 lut 21:30
Beti: no dobra, to załóżmy, że jest tak:
|−|√5−5|−|√3−8|−2|=
zapisz jak byś to obliczała
24 lut 21:33
dorota: I−|√5−5|−|√3−8|−2|=
I−I−√5+5−I−√3 +I−2I=
I√5−5+√3−8−2=
I√5−15+√3I=
−√5+15−√3
Beti wiem że wolno mi to idzie ale nie wiem za bardzo jak się pisze te wszystkie znaki i
kopiuje powiedz czy dobrze to jest rozwiazane
24 lut 21:48
Beti: już w pierwszej linijce są jakieś cuda wianki
dobra, po kolei:
opuść małe moduły:
|√5−5|=... oraz |√3−8|=...
24 lut 21:55
dorota: |√5−5|=
−√5+5=
. .. |√3−8|=.. −√3+8=...
.
24 lut 22:00
Beti: ok, teraz wstaw to do dużego modułu i wykonaj redukcję wyrazów podobnych, a potem opuść moduł:
|−(−√5+5)−(−√3+8)−2|=...
24 lut 22:03
dorota: |−(−√5+5)−(−√3+8)−2|=...
√5+√3−11
24 lut 22:13
Beti:
24 lut 22:18
dorota: |√5−5+ √3−8+2I =
I√5+ √3−11I=
√5+√3−11
24 lut 22:20
Beti: |√5−5+√3−8−2| = |√5+√3−15| = wyrażenie jest ujemne, więc = −√5−√3+15 =
15−√5−√3
24 lut 22:20
dorota: dzieki Beti muszę więcej popracować
24 lut 22:24
Beti: na pewno nie zaszkodzi
24 lut 22:27
dorota: teraz dopiero widzę te pomyłki ,takie wydaje sie teraz proste może jakieś sprawdzonko dla
przecwiczenia?
24 lut 22:30
Beti: mówisz i masz:
1) |√3−2√2|−|4√2−3√3|+2|√2−√3|=...
2) |3|√3−3|+|5−4√3|−|√3+1|+3|=...
24 lut 22:38
dorota: 1) |√3−2√2|−|4√2−3√3|+2|√2−√3|=...
−2√3+6√2−4 −2pier z trzech nie powinien być pierwszy tylko 6 pier z 2
24 lut 22:57
dorota: sprawdzisz czy dobrze? bo niewiem czy juz do 2 przechodzić
24 lut 22:58
Beti: a skąd masz −4 ? w przykł. 1) są same liczby niewymmierne (czyli pierwiastki).
próbuj jeszcze raz
24 lut 23:02
dorota: zjadłam √2 w trzecim juz poprawiam
24 lut 23:04
dorota: 4razy pierwiast z2−2 razy pierwiastek z 3 a teraz czy sie zgadza
24 lut 23:09
Beti: już prawie dobrze

może zapisz, jak opuszczasz te moduły to łatwiej będzie znaleźć błąd
24 lut 23:11
dorota: 4√2−2√3
24 lut 23:13
dorota: no własnie jeszcze jeden moduł I 4√2−2√3I
4√2−2√3
24 lut 23:16
dorota: już chyba głupoty piszę
24 lut 23:17
dorota: −√3+2√2−(4√2+3√3)+2(−√2+√3)
24 lut 23:20
dorota: i co jest tu błąd?
24 lut 23:22
dorota: nie wpisałam − w nawiasie przy 4
24 lut 23:23
Beti: w środkowym nawiasie

nie możesz zmieniać znaku tylko przy jednej liczbie − albu wcale albo przy obu liczbach
24 lut 23:24
dorota: −√3+2√2−(−4√2+3√3)+2(−√2+√3)
24 lut 23:25
Beti: poza tym wyrażenie w drugim module jest dodatnie, więc nie zmieniasz znaków
24 lut 23:26
dorota: |√3−2√2|−|4√2−3√3|+2|√2−√3|=...
tu popełniłam błąd czy tu
−√3+2√2−(−4√2+3√3)+2(−√2+√3)
bo się juz pogubiłam
24 lut 23:29
dorota: już wiem 2 moduł pomyliłam zamiast 5,6 miałam 4,6
24 lut 23:31
dorota: ale jak opuszczam nawias w2 to przeciesz zmieniam znak na −
24 lut 23:35
Beti: czyli jak ostatecznie wygląda wyrażenie?
24 lut 23:36
Beti: no tak, bo przed nim jest minus
24 lut 23:36
dorota: 4√3−4√2
24 lut 23:41
Beti: 1) = −√3+2√2−(4√2−3√3)+2(−√2+√3)=
24 lut 23:42
Beti: OK
24 lut 23:42
dorota: Beti jesteś?
24 lut 23:43
dorota: Betimożemy jutro zrobić to 2 zadanie ?
24 lut 23:44
Beti: jestem, jestem
24 lut 23:44
Beti: dawaj 2)
24 lut 23:44
dorota: ok
24 lut 23:45
dorota: 3|√3−3|+|5−4√3|−|√3+1|+3|=...
I3(−√3+3)+(−5+4√3)−√3−1+3I
24 lut 23:51
Beti: OK
24 lut 23:53
dorota: I10I=10
24 lut 23:55
Beti: czemu 10?
24 lut 23:56
dorota: pierwiastki sie poskracały ale jaszcze zapiszę to sprawdzimy gdzie bład
24 lut 23:57
Beti: faktycznie wyzerują się wszystkie pierwiastki, ale liczby całkowite nie dadzą po redukcji 10.
Gdzieś się machnęłaś w znaku.
24 lut 23:58
dorota: I−3√3+9−5+4√3−√3−1+3I
25 lut 00:00
dorota: 6
25 lut 00:01
dorota: zasnełaś przy mnie?
25 lut 00:03
dorota: Beti powiedz czy dobrze?
25 lut 00:06
dorota: Beti jesteś jeszcze?
25 lut 00:11
Beti: już jestem

jest dobrze
25 lut 00:12
dorota: o dzięki ,dzięki że poswieciłaś mi tyle czasu i mnie oswieciłaś nie umie wkleić emonki trzeba
miec coś wgrane?
25 lut 00:15
Beti: po lewej stronie masz kilka wzorów do wykorzystania oraz hasło: " kliknij po więcej przykładów"
− tam zaglądasz
25 lut 00:17
dorota: Beti często siedzisz na tej stronie bo jak nie bede czegoś wiedzała a na pewno tak bedzie to
jak Cie odnależć
25 lut 00:17
Beti: zaglądam tu dość często (żeby nie powiedzieć codziennie)
25 lut 00:18
dorota: ja własnie tam byłam i kopiuje ale nie mam opcji wklej
25 lut 00:19
Beti: jak nie ma jak jest
25 lut 00:22
DZIADZIA: dorota ta stronka jest rewelacyjna musisz przyznać

a jeszcze lepsi są tacy ludzie jak
Beti
25 lut 00:23
Beti: dobra, spadam

do następnego razu
25 lut 00:24
dorota: DZIADZIA masz racie Beti jest super
25 lut 00:25
DZIADZIA: ja wtym roku przystępuje do matury po długiej przerwie i nie ukrywam że bardzo mi ta stronka
pomogła.Chętnie też nawiązał bym kontakt z kimś na żywo bo nie chodzę już do szkoły.Pozwoliło
by mi to na zaoszczędzenie kasy ,którą wydaje na korki
25 lut 00:26
DZIADZIA: w zamian mogę udzielić porad dietetycznych
25 lut 00:27
dorota: Beti: jeszcze raz dziekuje za pomaganie i cierpliwosc
25 lut 00:27
dorota: Dobrej nocy wszystkim
25 lut 00:30
DZIADZIA: pa
25 lut 00:32