pomocy
asik : Pomocy
oblicz cosπ5+cos3π5
24 lut 18:04
24 lut 19:06
ICSP:
| | 4sin36o * cos36o * cos108o | |
cos36o * cos108o = |
| = |
| | 4sin36o | |
| | 2sin72o * cos72o * (−1) | | −sin144o | | 1 | |
|
| = |
| = − |
| |
| | 4sin36o | | 4sin36o | | 4 | |
24 lut 20:41
Trivial: Witaj
ICSP. Jak minął tydzień?
24 lut 20:54
Basiek: "możesz poinformowac Triviala że nie mam ochoty na rozmowę"

Cytat.
24 lut 21:03
asik : dzięki a można to było zrobić kożystając ze wzoru
cos3α=cosα(4cos2α−3)?
tylko jaK
24 lut 21:37
Paweł: | | π | | 3π | |
wydaje mi się że ICSP to źle zrobił bo w poleceniu było cos |
| +cos |
| a on napisał w |
| | 5 | | 5 | |
| | π | | 3π | |
swoim rozwiązaniu cos |
| *cos |
| (tylko zamienił na miarę łukową).Szczerze mówiąc nie |
| | 5 | | 5 | |
wiem co z tym dalej zrobić bo wychodzi cos36
0+cos108
0 próbowałem coś kombinować ale nic mi
nie wychodzi
24 lut 22:15
ICSP: ech

Już nawet nie rozróżniam dodawania z mnożeniem
| | α+β | | α−β | |
cosα + cosβ = 2*cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
dla β = 108
o oraz α = 36
o
| | 4 * sin36o * cos36o * cos72o | |
cos108o + cos36o = 2 * cos 72o * cos36o = |
| = |
| | 2sin36o | |
24 lut 22:29
ICSP: P.S.
Paweł dobrze że kontrolujesz

Każdy może popełnić błąd

Niektórzy popełniają w liczeniu, ja jak widać mam problemy z czytaniem polecenia zadania.
24 lut 22:34
Mila: ICSP to chyba telepatia, też tak zrobiłam. Zrobiliśmy trudniejsze zadanie, bo z sumą jest
banalne. Pozdrawiam.
24 lut 22:35
Paweł: no spoko fajne wzory użyłeś my się takich nie uczyliśmy mimo że mamy rozszerzenie
24 lut 22:38
Mila: Nie tyle wzory co metoda jest godna uwagi. Takie zadania są w zbiorach.
24 lut 22:42