matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg - suma
DuMaM:
∞
∑=
1
n(n+1)
n=1 Trzeba policzyć sumę tego szeregu oraz określić czy jest zbieżny czy rozbieżny.
24 lut 17:56
Trivial:
1
1
1
Wskazówka 1:
=
−
n(n+1)
n
n+1
Wskazówka 2: Teleskopy.
24 lut 18:58