pomóżcie
Aga: Wyznacz średnią arytmetyczną,modę i medianę oraz odchylenie standardowe
liczba godzin snu 6 7 8 9 10 11
liczba wskazań 3 6 6 12 2 1
24 lut 17:38
Aga:
24 lut 18:26
Aga: jak to zrobic ?
24 lut 18:26
Beti: | | 6*3+7*6+8*6+9*12+10*2+11*1 | |
śr. arytm. = |
| = ...
|
| | 3+6+6+12+2+1 | |
mediana to wartość środkowa, a skoro wyników jest 30, to medianą jest śr. arytm. wartości
15−tej i 16−tej, czyli:
Moda, czyli dominanta, to wartość występująca najczęściej w zbiorze, więc tutaj jest to
9
24 lut 18:33
Aga: a dlaczego 9 skoro 6 jest dwie?
24 lut 18:37
Beti: liczba wskazań w tabeli oznacza, że 12 osób śpi po 9 godzin − czyli najwięcej osób spośród
wszystkich badanych podało taką ilość godzin snu.
24 lut 18:42
Aga: aaa...a to odchylenie standardowe?
24 lut 18:46
Beti: a ile wynosi śr. aryt.? bo jest ona potrzebna do obliczenia wariancji.
24 lut 18:50
Aga: wyszło mi 14,2
24 lut 18:54
Beti: a skąd taki wynik? mi wyszło 8,2(3).
24 lut 19:10
Beti: no dobra, najpierw wariancja:
| | 3(6−8,23)2+6(7−8,23)2+6(8−8,23)2+12(9−8,23)2+2(10−8,23)2+(11−8,23)2 | |
σ2 = |
|
|
| | 30 | |
możesz też zaokrąglić śr. arytm. do całości, ale wtedy będzie większy błąd obliczeń
teraz wariancja: σ =
√obliczonej wartości
24 lut 19:17
Aga: ok ,dzieki wielkie za pomoc
24 lut 19:21