Beti: | | a | |
czyli po przesunięciu otrzymujesz wykres funkcji f(x) = |
| +3.
|
| | x−2 | |
teraz okrąg: z podanego równania wynika, że S = (2,3) i r = 1, więc postać środkowa równ.
okręgu wygląda tak:
(x−2)
2 + (y−3)
3 = 1
| | a | |
Mamy więc do rozw. układ równań: { y= |
| +3
|
| | x−2 | |
{ (x−2)
2+(y−3)
2=1
Po zastosowaniu met. podstawiania otrzymujemy równ.:
(x−2)
4 − (x−2)
2 + a
2 = 0 → to równ. będzie miało dokł. 2 rozw. jeśli równ.:
t
2 − t + a
2 = 0 / gdzie (x−2)
2 = t i t≥0 / będzie miało dokł. 1 rozwiązanie → a tak
będzie, gdy Δ=0
| | 1 | |
więc: Δ = 1−4a2 = 0 → a= ± |
| |
| | 2 | |