interfernecja światła, proszę o pomoc
Natalia: Zad.z fizyki.
W zjawisku interferencji światła czerwonego o długości fali 650 nm powstały prążki
interferencyjne. Odległość między prążkami wynosi 1 mm. Wyznacz jaki i o ile zmieni się
odległość między tymi prążkami, gdy nie zmieniając ustawienia szczelin i ekranu zmienimy
światło na niebieskie o długości fali 500 nm?
Mam tyle:
Dane: λ=650 nm * 10
−9
| | 2λl | | 1λl | | λl | |
ΔYcz= Y2−Y1= |
| − |
| = |
| |
| | a | | a | | a | |
ΔYcz= 0,001m = 1* 10
−3m
λn= 500* 10
−9m
a= const
l= const