Wyznacz liczbę a.
gabi : Różnica liczby dwucyfrowej a i liczby otrzymanej przez przestawienie cyfr w liczbie a jest
równa 27.Wyznacz liczbę a.Proszę pomóżcie zrobić to zadanie ,może ktoś ma chwile wolna.
24 lut 17:07
Aga1: a=10x+y−−−liczba dwucyfrowa
10y+x−−liczba o przestawionych cyfrach
x,y∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
(10x+y)−(10y−x)=27
11x−9y=27
Podstawiaj z y
oblicz x i sprawdź warunki
24 lut 17:17
Alkain: (10x+y)−(10y+x)=27
10x+y−10y−x=27
9x−9y=27
x−y=3
x=3+y
Czyli liczby a to:
41−14=27
52−25=27
63−36=27
74−47=27
85−58=27
96−69=27
24 lut 17:19
konrad: a=10x+y
x,y∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10x+y−(10y+x)=27
9x−9y=27
x−y=3
x=3+y
powyższe równanie spełniają pary liczb (3,0),(4,1),(5,2),(6,3),(7,4),(8,5),(9,6)
po podstawieniu tych liczb do otrzymamy liczby:
30,41,52,63,74,85,96
24 lut 17:22
gabi : Dziekuję za pomoc.Ta matematyka to mnie dołuje

.
24 lut 17:57