?
Patryk: uzasadnij ,ze funkcja ma dokładnie jedno miejsce zerowe
f(x)=2x3+x2+x−1
f'(x)=6x2+2x+1
6x2+2x+1=0
Δ<0
czy to wystarczy ?
24 lut 16:55
Paweł: f(x)=2x
3+x
2+x−1
z Hornera(tabelka) można ustalić że f(
12)=0
znowu z tabeli odczytujemy że
| | 1 | |
2x3+x2+x−1 = (x− |
| )(2x2+2x+2) |
| | 2 | |
2x
2+2x+2=0
Δ<0
Nie wiem tylko czy wiesz co to jest metoda hornera

Jak nie wiesz to będzie ci ciężko
24 lut 17:06
Patryk: wiem jak do udowodnić korzystając z wielomianów ,ale ja mam teraz pochodne i chce sprawdzicz
czy mój sposób jest dobry
24 lut 17:09
Paweł: no pochodych to jeszcze nie miałem, niestety ci nie pomogę
24 lut 17:15
Patryk: ale i tak dzięki
24 lut 17:15
Patryk: ?
24 lut 18:35
Trivial:
1. Wielomian jest stopnia trzeciego (ogólnie: nieparzystego), a więc musi mieć choć jeden
pierwiastek rzeczywisty.
2. f'(x) = ... > 0 ∀x∊R ⇒ funkcja f jest rosnąca w całej dziedzinie, oraz f jest ciągła, a
zatem przecina oś Ox dokładnie raz (korzystając z punktu 1.).
24 lut 19:02