geometria analityczna
Daria: Jak rozwiązać te zadania?
1. Parabolę y = 2x2+ 3x + 1 przecina prosta y = x + 5 w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta
ABC, gdzie C jest punktem wspólnym stycznych do paraboli w punktach A i B.
2. Dla jakich wartości parametru m∊R prosta o równaniu x – my – m + 2 = 0 przecina prostą o
równaniu
2x – y – 1 = 0 między punktami (−1, −3), (1, 1)?
24 lut 15:49
ejendi:
1.
y'=4x+3
A(1,6)
B(−2,3)
s1, s2
y'(1)=7
y1=7(x−1)+6
y1=7x−1
y'(−2)=−5
y2=−5(x+2)+3
y2=−5x−7
cdn
24 lut 17:11
ejendi:
f'(xo)=tg nachylenia stycznej do wykresu
punkt przecięcia stycznych to C
C(−0,5,−4,5)
PoleΔ=(AB→x →AC)/2
AB(1−(−2),6−3)=(3,3); AC(1−(−0,5),6−(−4,5))=(1,5,10,5)
ABxAC=(3*10,5)−(1,5*3)=27
PΔ=27/2=13,5
24 lut 17:54
ejendi:
2.
czy prosta x – my – m + 2 = 0 jest ⊥ do x – my – m + 2 = 0?
24 lut 18:05
Daria: tego mi nie wiadomo
24 lut 19:16