Wytłumaczył by mi ktoś to zadanie? Bardzo proszę.
Janet: Wytłumaczył by mi ktoś to zadanie? Bardzo proszę.
Kwadrat o boku ABCDjest wpisany w okrąg o promieniu R. Wykaż, że dla dowolnego punktu M
leżącego na tym okręgu spełniona jest równość:
|MA|2 + |MB|2 + |MC|2 + |MD|2 = 8R2
24 lut 15:38
ejendi:
MA2+MB2=a2
czyli cała suma to
2a2
R=a/2
8R2=8a2/4=2a2
24 lut 15:46
Janet:

skąd wiemy, że |MA|
2 + |MB|
2 = a
2 ?
24 lut 15:54
ICSP: Rozpatrzmy :
|MD|2 + |MB|2 = |BD|2
zauważmy że odcinek |BD| jest średnicą ⇒ ΔMBD jest prostokątny.
|MB|2 + |MD|2 = (2R)2
analogicznie możemy dowieść że:
|MC|2 + |MA|2 = (2R)2
sumujemy obustronnie równania :
|MB|2 + |MD|2 + |MC|2 + |MA|2 = (2R)2 + (2R2)
c.n.u.
24 lut 15:58
ICSP: ... = (2R)
2 + (2R)
2
mały błąd
24 lut 16:02
Janet: dziękuję ICSP , a pomógłbyś mi jeszcze z 2 zadaniami? bo ich nie rozumiem.
W czworokącie ABCD wpisanym w okrąg o długości łuku odpowiadającym cięciwom AB, BC, CD są
równe. wykaż, że czworokąt ABCD jest trapezem.
chodzi o to aby pokazać,że np odcinki AB i CD są do siebie równoległe? czy źle myślę?
24 lut 16:09
ICSP: dobrze myślisz
24 lut 16:13
ICSP: Ja teraz wyruszam na mistrzostwa świata

Może będę później
24 lut 16:18
Janet: ok, będę wdzięczna jak tu jeszcze zajrzysz jak wrócisz
24 lut 16:22
Janet: pomoże mi ktoś to wykazać , bo nie radzę sobie z tym ?
24 lut 17:09
Janet: może być coś takiego?
że skoro |AB| I |CD| są równe x to prosta przechodząca przez punkty A i D i prosta przechodząca
przez punkty B i C są równoległe, bo odległość między nimi jest taka sama?
24 lut 17:17