zadanie
Basia: wyznacz stosunek długości promieni dwóch kół wiedząc że stosunekich objętości wynosi 1:64
4 kwi 09:21
tim: Stosunek objętości kół?...
4 kwi 09:24
Basia: kul przepraszam za pomyłke
4 kwi 09:26
tim: Ok.
v
1 : v
2 = 1 : 64
V
1 : 64V
2
| 4 | | 4 | |
| πr13 : 64 |
| πr23 /:43π |
| 3 | | 3 | |
r
13 : 64r
23 /
3√
r
1 : 4r
2
Stosunek promieni 1:4
4 kwi 09:34
Basia: dziękuje ci bardzo za pomoc
4 kwi 09:45
Bogdan:
Dzień dobry.
Można krócej, tylko jednym działaniem:
k − stosunek promieni kół
k3 − stosunek objętości kul o długościach promieni, których stosunek = k
k3 = 164 to k = 3√164 = 14
(pierwiastek trzeciego stopnia z 164)
4 kwi 12:10