Rozwiąż układ
ania: Rozwiąż ukłąd czy ktoś mógłby pomóc
| ⎧ | 4x+4y=22+xy | |
| ⎩ | x2+y2−xy=39 |
|
24 lut 14:44
ania: ?
24 lut 14:54
ICSP: <3
24 lut 15:19
ejendi:
nie widać prostszego sposobu jak
| | 4x+22 | |
y= |
| wstawić do drugiego równania i "mielić" |
| | 4−x | |
może jest prostszy sposób?
24 lut 15:20
ICSP: Piszę

Troszkę to zajmie
24 lut 15:21
ania: wstawiam i miele ale wychodzą mi koszmary i zaczynam wątpić czy to ma rozwiązanie
ICSP będę bardzo wdzięczna jeśli pomożesz
24 lut 15:26
ICSP: 4x + 4y = 22 + xy
x2 + y2 − xy = 39
zajmijmy się drugim równaniem:
x2 + y2 − xy = 39
oczywista jest zależność :
x2 + y2 = (x+y)2 − 2xy
Po zastosowaniu tej zależności drugie równanie przyjmuje postać:
(x+y)2 − 3xy = 39
wracamy do układu równań :
4(x+y) − xy = 22
(x+y)2 − 3xy = 39
pierwsze równanie przemnażam przez −3
−12(x+y) + 3xy = − 66
(x+y)2 − 3xy = 39
dodaje stronami (przy okazji przerzucę −27 na drugą stronę)
(x+y)2 −12(x+y) +27 = 0
t= (x+y)2 oczywiście z przyczyn oczywistych t ≥ 0
t2 − 12t + 27 = 0
na oko widać że pierwiastki to :
t1 = 9
oraz t2 = 3
czyli mamy :
1o (x+y) = 9
2o (x+y) = 3
1o
pierwsze równanie :
4(x+y) = 22 + xy
4 * 12 = 22 + xy
xy = 14
Mamy więc :
x+y = 9
xy = 14
Zauważamy że są to wzory Viet'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach x,y i mamy od razu :
z2 − 9z + 14 = 0
na oko widać że
z1 = x = 7 wtedy y = 2
z2 = y = 7 wtedy x = 2
2o
tak samo :
4*3 = 22 + xy
xy = −10
zauważamy że bla bla bla o pierwiastkach x,y
u2 − 3u − 10 = 0
u1 = x = −2 wtedy y = 5
u2 = y = −2 wtedy x = 5
odp
x = 2 y = 7
x = 7 y = 2
x = 5 y = −2
x = −2 y = 5
Koniec.
24 lut 15:29
ICSP: t = (x+y) i wtedy t jest dowolne.
Strasznie trudno jest wyłapać taki błąd w oknie pisania
24 lut 15:30
ania: jesteś wielki
a z tym układem co byś zrobił
24 lut 15:33
ICSP: oczywiście x−y
. Dodaję stronami i otrzymuję :
wstawiam do pierwszego :
po prostych przekształceniach x+y = 8
mam więc :
x+y = 8
x−y = 2
na oko widać że :
x = 5 y = 3
24 lut 15:38
ania: ICSP
1pierwsze równanie :
4(x+y) = 22 + xy
4 * 12 = 22 + xy
za x+y wstawiamy 9 nie 12
ale wychodzi tak jak tobie
24 lut 15:39
ania: bardzo bardzo dziękuje za pomoc
24 lut 15:42
ICSP: bo prostu literówka.
Liczę co innego piszę co innego.
Oczywiście powinno być 9.
24 lut 15:42