prosta prostopadła
ewelina: | | y | | x | |
napisz wzór prostej prostopadłej do prostej |
| = − |
| |
| | 8 | | 2 | |
24 lut 14:40
konrad: 2y=−8x
y=−4x
prostą prostopadłą do danej prostej będzie każda prosta o równaniu y=(1/4)x+b
24 lut 14:42
konrad: gdzie b∊R
24 lut 14:42
ewelina: możesz mi to wyjaśnić? skąd się to wzięło?
24 lut 14:44
ewelina: do y = −4x doszłam dalej nie wiem...
24 lut 14:46
konrad: iloczyn współczynników kierunkowych prostych prostopadłych jest równy −1
−4*a=−1
a=1/4
24 lut 14:47
Aga1: Proste y=ax+b i y=a
1x+b
1 są prostopadłe gdy a*a
1=−1.
24 lut 14:49
ewelina: w odpowiedzi jest podany wzór 4y−x = 3
Skąd ta trójka?
24 lut 14:54