wartość bezwzględna
Ola: Dla jakich wartości parametru p równanie |x+2| − |x+4| = p ma dokładnie jeden pierwiastek
ujemny

Zaczęłam rozwiązywać, w odpowiedziach jest że p należy (−2,2) i nie umiem dojśc dlaczego.
Rozpisałam na przedziały:
1. x<4, wynik p=2
2. −4< x< −2 wynik p nalezy (10,14>
3. x > −2 wynk p= −2
I niestety nie wiem co dalej, z pewnością należy jedynie spisać odpowiedzi i wszystko wyjdzie,
ale po prostu tego nie widze, juz długo dziś siedzie nad matmą, być może dlatego. Baaardzo
prosze o pomoc
24 lut 13:54
edyskam: gdy x <2
−x−2+x+4= p
p =2
gdy 2<x<4
x+2+x+4=p
2(x+3)=p i to rozwiązanie nie należy do przedziału
gdy x >4
x+2−x−4=p
p=−2
rysujesz wykres i p ma być < od 0 więc jest to przedział (−2,2)
24 lut 18:20
Mila: W innym wątku masz mój wykres i wykaz liczby rozwiązań.
24 lut 21:30
Man in black:

Zbędne chyba te przypadki...
Rysujemy w jednym układzie wsp. y=|x+2| (szare) i y=|x+4|+p (zielone)
Z wykresu można odczytać, że to (−2,2). (proste są równoległe)
24 lut 23:03