Podaj przedziały monotoniczności
Kasia:
24 lut 13:52
Man in black: f'(x)>0 − rosnąca
f'(x)<0 − malejąca
24 lut 13:54
Kasia: e−x (−x2 + 2x + 3) = f'(x)
24 lut 14:00
Aga1:
pochodną dobrze obliczyłaś.
24 lut 14:02
Kasia: no i co dalej ?
24 lut 14:03
Man in black: No. To szkicujemy parabolkę i mamy odpowiedź
24 lut 14:04
Kasia: w ogóle dziedziną są wszystkie rzeczywiste tak?
i z tego co widzę to pochodna nie ma miejsc zerowych tzn że cała funkcja jest malejąca?
24 lut 14:10
Aga1: −x2+2x+3
Δ=4−4*(−1)*3=16
24 lut 14:12
Kasia: ok fakt, mój błąd a właściwie to nie chciało mi sie liczyć i wpisałam w wolfram alpha ale jak
widać źle wpisałam

x1=−1
x2=3
x>−1 jest rosnąca ?
rosnaca (−1;+
∞)
malejąca (−
∞;−1) ?
24 lut 14:19
Aga1:
Źle.
Narysuj parabolę ramionami do dołu o miejscach zerowych −1 i 3
i teraz popatrz, tam gdzie pochodna jest większa od zera tam funkcja jest rosnąca.
24 lut 14:22
Kasia: Fucktycznie !
(−∞;−1) U (3;+∞) malejąca
(−1;3) rosnąca
?
24 lut 14:34
Aga1: Teraz dobrze.
24 lut 14:37
Kasia: dzieki
24 lut 14:38