maturalne
DDd: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Ich suma jest równa 45. Jesli pierwszą i trzecią liczbę
pozostawimy bez zmian, a drugą pomniejszymy o 3 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy
ciągu geometrycznego. Oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego.
24 lut 13:28
think: a,b,c − arytmetyczny
a + b + c = 45 → b = 15
a, 15 , c
natomiast a, 12, c tworzy geometryczny
12
2 = ac
układ do rozwiązania
24 lut 13:31
DDd: a jak obliczyłeś b =15?
24 lut 13:36
think: a + b + c = 45
własność ciągu arytmetycznego a + c = 2b za a + c podstawiam 2b
2b + b = 45
3b = 45 /:3
b = 15
24 lut 13:38
DDd: Ojjjej proste ! Dziękuje.. a na maturze za 6 pkt jest
24 lut 13:42
DDd: a+c=30
ac=144
a=30−c
(30−c)*c=144
30c−c
2=144
−c
2+30c−144=0
delta=900−576
pierwiastek z delty = 18
c
1=24
c
2=6
a=6
b=15
c=24
Dobrze mi wyszło ?
24 lut 13:50