Równania
Napster: Znowu równania logarytmiczne
1) (4−x2)2x+5/x−2=1
2) (1/2)4−x/|x|=1
24 lut 13:21
think: cóż masz dwie opcje, albo liczba potęgowana jest = 1 albo potęga = 0
w pierwszym oba przypadki musisz sprawdzić,
| | 1 | | 4 − x | |
natomiast w drugim |
| ≠ 1 więc zostaje tylko |
| = 0 |
| | 2 | | |x| | |
24 lut 13:27
Napster: możesz szerzej przedstawić pierwszy przykład ?
24 lut 13:34
think: 1o 4 − x2 = 1
2o 2x + 5/x − 2 = 0
ostateczne rozwiązanie to suma otrzymanych wyników z obu przypadków
tą potęgę przepisałam tak jak sam ją napisałeś, bo nawet nie próbuję się domyślać jak to
rzeczywiście wygląda
24 lut 13:39
Napster: ok, dziękuje w takim razie
24 lut 13:46