matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
maturalne
DDd:
Wyznacz pole trójkata równobocznego, którego wysokosć jest o 2 cm krótsza od boku tego trójkata.
24 lut 12:56
Ajtek:
a − dł. boku Δ h − wysokość Δ
a
√
3
h=
2
a
2
√
3
P=
4
Z treści zadania: h=a−2
a
√
3
=a−2
2
a
√
3
−a=−2
2
√
3
a(
−1)=−2 ⇒ a=....
2
a
2
√
3
P=
4
Podstawić, policzyć.
24 lut 13:13