matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że ..
DDd:
Wykaż ze liczba a = 5
26
+ 5
24
jest podzielna przez 130.
24 lut 12:45
Artur z miasta Neptuna:
5
26
= 5
24
*5
2
= 25 * 5
24
5
26
+ 5
24
= 5
24
(25 + 1) = 5
24
* 26 = 5
23
* 5 * 26 = 5
23
* 130 czyli 130|a
24 lut 12:47