Błagam !!! Pomocy !!! To na jutro
MARTI: Błagam

! Pomocy

! To na jutro

Zadanie 1.
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 15, a kąt nachylenia
ściany bocznej do podstawy ma miarę 45 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Zadanie 2.
Kulę metalową o promieniu R przetopiono na stożek, którego pole powierzchni bocznej jest
3 razy większe od pola podstawy. Wyznacz długość wysokości i promień podstawy stożka.
Zadanie 3.
Z walca o promieniu podstawy 20 i wysokości 5 należy wyciąć graniastosłup prawidłowy
ośmiokątny o takiej samej wysokości. Jaką największą objętość może mieć ten
graniastosłup?
3 kwi 21:32
tim: Masz może odpowiedzi?
3 kwi 21:34
MARTI: nie
3 kwi 21:35
tim: To spróbuj jeszcze zajrzeć rano, być może "nocni" geniusze przyjdą i pomogą
3 kwi 21:35
MARTI: pocieszenie genialne, nie ma co

juz jeden rok w plecy mam i nie chce wiecej
3 kwi 21:37
Mariusz: Zad 2 ( ja bym to tak zrobił)
Pp=π*r2
Pb=π*r*l
Pb=3Pp
π*r*l=π*r2*3
l = 3r
Pc=Pp+Pb= π*r(r+l)
Pc= polu kuli
(4/3)π*R3=π*r(r+l)
R3=3r2
r=√R3/3
teraz z twierdzenia pitagorasa
H− wysokosć
H2+r2=l2
H2=8*R3/3
H=2R√(2R)/3
3 kwi 21:51
:): szesciokat sklada sie z 6 trj rownobocznych mozesz wyznaczyc wysokosc takiego trojkata
gdzie a=15
znajac juz h mozesz wyznaczyc
H=h * tg45
gdzie H−wysokosc ostroslupa
| | 152√3 | |
no i masz pole podstawy Pp=6 * |
| |
| | 4 | |
nozysz przez 6 bo masz 6 trojkatow w podstawie a pole trj rownobocznego to
V=Pp * H
3 kwi 21:56
Mariusz: myśle że rozwiążesz zadanie 3 z wzoru
R=a√(2+√2)/2
policz z tego a
potem skorzystaj z wzoru na pole ośmiokąta
2(1+√2)*a2=Pp
3 kwi 22:08
:): zad 3
| | 2+√2 | |
wzor na promien okregu opisanego na 8−kacie to R=a * √ |
| (z tablic matem.) |
| | 2 | |
R znasz bo to jest promien podstawy wiec R=20
z tego wyliczasz a
pole podstawy to Pp=2a
2(1+
√2) wzor z tablic
V= Pp * H
H=5 z tresci zadania
3 kwi 22:11
MARTI: DZIEKI BARDZO ZA POMOC
4 kwi 01:38