prawdopodobieństwo
DDDD: Rzucamy dwa razy kostka˛ do gry. Oblicz prawdopodobien´ stwo zdarzenia polegaja˛cego na
tym, ˙ ze w pierwszym rzucie wypadnie podzielna przez 3 liczba oczek.
24 lut 11:35
think: |Ω| = 6
2
A = {(3,1),..., (3,6), (6,1),...,(6,6)}
|A| = ...?
24 lut 11:38
DDDD: czyli :
P(A) = {4}{36}
P(A)= u{1}u{9}
?
24 lut 11:42
DDDD: czyli : (poprawiam )
P(A)= 49
P(A)= 19
24 lut 11:43
DDDD: no :
436 − źle mi sie napisalo
24 lut 11:44
DDDD: 11, 12, 13,14, 15, 16
21, 22, 23, 24, 25, 25
31, 32 ,33, 34, 35 ,36
41, 42, 43 ,44 ,45, 46
51, 52 , 53, 54, 55, 56
61, 62, 63, 64, 65, 66
w pierwszym rzucie podzielne przez 3 czyli 31, 32, 33, 34, 35, 36, 61, 62, 63, 64, 65, 66 = 12
P(A)= 1236 = 13
Proszę powiedzieć czy dobrze to zrobiłam ?
24 lut 11:51
think: tak teraz dobrze
24 lut 11:58