prosta
DDDD: Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej okre´slonej wzorem y = 5 − 3x
jest równy ?
24 lut 11:00
Tragos: a1 * a2 = −1
a1 = −3
a2 = ?
24 lut 11:02
DDDD: co to jest a
1 
skąd to się wzieło w ogłóle ?
24 lut 11:04
krystek: Prosta w postaci kierunkowej ma r−nie:y=ax+b a jest współczynnikiem kierunkowym
24 lut 11:05
24 lut 11:06
Tragos: a1, a2 to są współczynniki kierunkowe pierwszej i drugiej prostej
prostą, którą mamy y = 5 − 3x = −3x + 5
ma ona współczynnik kierunkowy −3 (to co stoi przy x)
a1 = −3
chcemy znaleźć współczynnik kierunkowy drugiej prostej (prostopadłej), czyli a2
jest taka własność, że dwie proste są prostopadłe, gdy iloczyn ich wspołczynników kierunkowych
jest równy −1:
a1 * a2 = −1
24 lut 11:07
DDDD: czy współczynnik kierunkowy w tym przypadku = −3 ?
24 lut 11:08
DDDD: czyli = 1/3

?
24 lut 11:10
krystek: Tragos wszystko Tobie objaśnił!
24 lut 11:10
24 lut 11:10
DDDD: Dziękuję, a mam pytanie jeszcze jedno, gdyby byla prosta równoległa ?
24 lut 11:12
krystek: to a1=a2
24 lut 11:13
DDDD: Dzięki !
24 lut 11:13