ciągi, pomocy
Cela: Suma trzech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 126 a iloczyn 13824.
Oblicz wyrazy tego ciągu.
Zad.2
Jest ciąg arytmetyczny o 3 wyrazach a1, a2 i a3. Jeśli od pierwszego wyrazu odejmiemy 8 a
pozostałe pozostawimy bez zmian to otrzymamy ciąg geometryczny o sumie 26. Oblicz wyrazy
ciagu arytmetycznego.
Buuu, te zadania są okropne, nic nie kumam, nie zdam matury z tej matmy

Pomóżcie...
3 kwi 21:08
Basia:
a2=a1*q
a3=a1*q2
a1+a2+a3= a1+a1*q+a1*q2 = a1(1+q+q2)
a1(1+q+q2) = 126
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a1*a1*q*a1*q2=a13*q3
a13*q3=13824=243
a1*q = 24
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ podkreślonych równań
3 kwi 22:55
Basia: zadanie 2
a2 = a1+r
a3 = a1+2r
a1−8, a1+r, a1+2r tworzą ciąg geometryczny
(a1+r)2 = (a1−8)(a1+2r)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a1−8+a1+r+a1+2r = 26
3a1 + 3r = 34
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ podkreślonych równań
3 kwi 22:59
Cela: Dzięki, jak zawsze, jesteś niezastąpiona Basiu
4 kwi 19:51