Oblicz r na podstawie rysunku
Mona:

POMOCY

! Oblicz r na podstawie rysunku
Oblicz r na podstawie rysunku
24 lut 10:52
Man in black:

Z dużego trójkąta: |AE|=
√5 czyli jego pole:
12 |AE|
2 * sinα =
12* a*h =
=
12* 2*1
| | 2 | | 5 | |
Z tw. sinusów: |
| = 2r ⇒r = |
| |
| | sinα | | 2 | |
24 lut 12:38
Mona: to r będzie dłuższe niż bok kwadratu?
24 lut 13:16
Man in black: Fakt. napisałem, że a=1, podczas gdy a =2.
Czyli
12|AE|
2 sinα = 2 ⇒ sin α =
45
Przepraszam...
24 lut 13:50
Mona:
ok. dzięki za pomoc
25 lut 10:58